Compromís d’Esquerres per Figueres prioritzarà el rescat social de les persones

Presenta els cinc primers de la candidatura: l’encapçala Xavi Monfort, Virginia Vaz, Òscar Vergés, Rosa Maria Chia i Òscar Ibarra


Compromís d’Esquerres per Figueres ha presentat, aquest matí, els cinc primers candidats de la llista electoral que concorrerà a les properes eleccions municipals del mes de maig. Així mateix també ha fet saber que Xavi Monfort, actual regidor d’Iniciativa per Catalunya Verds a l’ajuntament de Figueres, serà el cap de llista de la candidatura amb què conflueixen Iniciativa, Esquerra Unida, gent del Cercle Podem de Figueres i independents sense cap vincle polític fins ara. A més de Monfort, les altres persones que encapçalen la candidatura de Compromís d’Esquerres per Figueres són Virginia Vaz, Òscar Vergés, Rosa Maria Chia i Òscar Ibarra.

En aquest sentit, Monfort assegura que “la gent de Podem, d’ICV i d’EUiA hem treballat per formar una llista electoral diversa i plural, amb un perfil orientat a resoldre el gran problema que tenim a Figueres que és social, com passa a moltes altres ciutats del país. Aquest fet mereix quasi tota la nostra atenció, i no que se’ls doni l’esquena com ha estat fent el govern convergent aquests quatre anys. Presentarem un programa per aconseguir unes escoles i uns equipaments públics de qualitat, i una atenció sanitària i de serveis socials adequades a les circumstàncies i el context de crisi que patim”.

Monfort ha plantejat deu compromisos urgents que cal impulsar des de les esquerres: un pla de rescat social, que garanteixi el mínim vital, el dret a l’alimentació i els subministraments bàsics (aigua, llum i gas); un pla d’emergència contra l’atur, que desenvolupi polítiques actives d’inserció i l’economia verda, social i solidària; una Figueres lliure de desnonaments, dotada d’un fons social i amb capacitat de mobilizar urgentment el parc d’habitatge públic, i que sancioni els bancs que mantinguin pisos buits; la defensa de l’educació i la sanitat públiques, que eviti el tancament de centres i els convenis amb escoles d’elit, una ciutat amb escoles lliures de la Llei Wert, i que lluiti per evitar el tancament de serveis, i la privatització dels CAPs; un pacte social per la gestió pública i participativa de l’aigua; la tarificació social, que permeti aplicar la progressivitat en el preu dels serveis públics, com a garantia d’equitat i accessibilitat per a tots i totes; la participació i la transparència, en tots els àmbits de decisió de la ciutat; la lluita per la sostenibilitat i contra el canvi climàtic, amb la mobilitat sostenible, el desenvolupament d’energies alternatives… Així mateix, ha recordat el compromís i el suport al dret a decidir, i la voluntat d’impulsar una auditoria del deute i l’exigència del deute de la Generalitat amb els ajuntaments.

Xavi Monfort ha presentat els candidats número 2 al 5 de la llista de Compromís d’Esquerres per Figueres, de qui ha destacat el seu activisme, formació i trajectòria en un conjunt d’àmbits que contribuiran al desenvolupament d’una ciutat compromesa amb la democràcia i el benestar comú:

Xavi Monfort, nascut a Figueres el 1979, és regidor i portaveu del grup municipal d’Iniciativa per Catalunya Verds a l’ajuntament de Figueres. És titulat per l’Escola Superior de Tècniques de les Arts de l´Espectacle de l´Institut del Teatre (2003) i treballa en el sector de l’espectacle, com a tècnic de producció i de so. Milita a ICV des de l’any 2006 i aquesta és la segona vegada que encapçala una candidatura.

Virginia Vaz és originària d’Uruguai, on va néixer l’any 1975. És activista social i forma part de la Taula Energètica i de l’Habitatge de Figueres. També és voluntària a Caritas Figueres i membre del Consell Ciutadà de Podem Figueres i integrant del cercle de Migracions de Girona. És tècnica d’infermeria, especialitzada en cirurgia i transplantament cardíacs. Actualment treballa al Centre de Distribució d’Aliments.

Òscar Vergés (Figueres, 1974) és geògraf i periodista, especialitzat en comunicació empresarial, marketing i xarxes socials. Ha treballat a l’empresa privada, en una multinacional, i pel govern de Catalunya en l’àmbit del medi ambient i l’habitatge. Tot i no militar a cap partit, treballa a ICV; a més forma part de la junta de l’associació Biciurbanitza’t de Figueres, i de l’Associació de Veïns del Barri del Poble Nou. Ha participat puntualment en accions de la PAH en contra dels desnonaments.

Rosa Maria Chia És activista social i lluitadora contra les desigualtats socials. És cofundadora de l’Associació Alter Orbis i col·labora amb l’Assemblea d’Aturades i Aturats de Figueres, i amb la Taula Energètica i de l’Habitatge. És llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i
Diplomada en Treball Social.

Òscar Ibarra (1975) És activista social i militant d’Esquerra Unida i Alternativa. És llicenciat en psicologia, especialitzat en neuropsicologia, i ha treballat com a mestre i educador social. Treballa a l’ONCE com a conseqüència d’una minusvalia per un accident laboral a la construcció, i va ser dels primers cascs blaus de l’exèrcit espanyol. Col·labora activament amb la Taula Energètica i de l’Habitatge de Figueres.