Compromís d’Esquerres per Figueres sotmetrà a consulta popular els projectes que posin en risc les finances públiques

Compromís d’Esquerres per Figueres sotmetrà a consulta popular els projectes que posin en risc les finances públiques

  • Promouran Plans Comunitaris per impulsar dinàmiques de cooperació i de decisió des dels barris en la inversió i gestió de serveis i equipaments públics.
  • Si haguessin consultat la ciutadania, potser no s’hauria comprat un equipament com la llar d’infants del Ramon Reig o la casa Nouvilas, o no ens hauríem desprès dels terrenys que ocupa l’escola Montessori. En plena crisi hem pagat un preu desorbitat per equipaments tan inútils per a la comunitat com beneficiosos per a alguns particulars”.
  • Debatran sobre “Pressupostos participats: democratitzem Figueres des dels barris”, el dimecres, a les 7 de la tarda al Museu del Joguet.

Compromís d’Esquerres per Figueres durà al programa una proposta de desenvolupament social i democràtic per als barris que implicarà la ciutadania en la presa de decisions clau sobre les necessitats d’equipaments i serveis, i també sobre la seva gestió.

Des de la formació integrada per la gent d’ICV, EUiA, del Cercle Podem de Figueres i membres d’altres entitats de la ciutat, proposen promoure Plans Comunitaris que desenvolupin dinàmiques de cooperació i de decisió des dels barris. “Volem que el canvi social i urbà de la ciutat tingui un marc d’empoderament i d’autogestió, a partir de la confluència de les xarxes veïnals, associatives i els serveis públics. Entitats col·laboratives com els bancs del temps, cooperatives de consum agroecològic i projectes socioeducatius per enfortir els vincles veïnals” ha assegurat el candidat de la formació d’esquerres Xavi Monfort. Així proposaran també eines de decisió per a la gestió ciutadana dels equipaments municipals, i un suport clar a les entitats comunitàries i grups d’ajuda mútua. “Creiem que el model participatiu i col·laboratiu s’ha d’estendre als àmbits educatiu, cultural i social, però també, en la màxima mesura, en la gestió d’una part dels pressupostos municipals, sobretot el que fa referència a aquelles inversions que poden ser una càrrega financera per a la caixa municipal”.

Pressupostos participats
Pressupostos participats i democratització

La participació com a eina democratitzadora

Monfort ha incidit en la polèmica de la transparència informativa i els informes de la Fiscalia Antifrau “que demostren unes formes de fer política molt allunyades del que seria d’esperar de qui treballa per l’interès general, i no és el cas. S’han fet autèntiques barbaritats” ha assenyalat en referència al conveni de l’Escola d’Hostaleria, o el lloguer del local de l’antic bingo al carrer de Sant Pau, com exemples flagrants de perjudici públic en favor d’un interès particular. En aquest sentit, Monfort també s’ha referit a l’adquisició del terreny i l’equipament de l’antiga llar d’infants del Ramon Reig “que va suposar una despesa molt elevada i no s’hi ha fet res” i encara segueix sense haver-s’hi desenvolupat cap projecte. Per a Monfort en casos com aquest és quan la ciutadania ha d’estar plenament informada i capacitada per participar en una consulta que validi les inversions que poden comprometre les finances municipals. Si haguessin consultat la ciutadania, potser no s’hauria comprat un equipament com la llar d’infants del Ramon Reig o la casa Nouvilas, o no ens hauríem desprès dels terrenys que ocupa l’escola Montessori. En plena crisi vam pagar un preu desorbitat per un equipament tan inútil per a la comunitat com beneficiós per a un particular” ha afegit.

Debat sobre els pressupostos participats

La participació i la implicació ciutadanes en la presa de decisions sobre les inversions serà un dels punts clau del programa de Compromís d’Esquerres per Figueres. En aquesta línia, el proper dimecres han organitzat una xerrada debat sota el títol “Pressupostos participats: democratitzem Figueres des dels barris” que tindrà lloc al Museu del Joguet de Catalunya, a les 7 de la tarda a la sala Brossa-Fregoli i comptarà amb la participació del candidat Xavi Monfort i del responsable de finances d’Iniciativa per Catalunya Verds, Santi Cayuela.