Monfort es compromet a desencallar el soterrament de les vies del tren i a potenciar l’ús del transport de proximitat

· Compromís d’Esquerres per Figueres vol potenciar els trens de rodalia i de mitja distància
· La candidatura s’adhereix al manifest de Cotlliure per la creació del tren català euroregional

El candidat de Compromís d’Esquerres per Figueres, Xavi Monfort, acompanyat dels diputats d’ICV-EUiA al Parlament Marc Vidal i Dolors Camats, ha explicat avui les propostes sobre mobilitat sostenible per a Figueres, enfocada en les infraestructures ferroviàries. Monfort ha explicat el compromís “per desencallar d’una vegada el soterrament de les vies del tren convencional, per tancar un problema que no podem aguantar vint-i-cinc anys més. Amb això milloraria la mobilitat de vehicles i lligaríem una part de la ciutat que ha quedat aïllada” asegura el candidat. A més, Monfort creu que promovent l’ús del tren de proximitat s’afavoriria que es reduïssin els desplaçaments des de i cap a fora del municipi, i també l’afluència de vehicles privats al centre de la ciutat. En aquest sentit, des de Compromís d’Esquerres volen més freqüències de trens i preus més assequibles per als bitllets senzills dels trens de mitja distància i de rodalies.

 

Figueres i mobilitat
Monfort, Camats i Vidal al pas a nivell de l’avinguda Vilallonga
 
Monfort ha explicat també que des de la candidatura de Compromís s’han adherit al “Manifest de Cotlliure” defensant el disseny d’una veritable infraestructura transfronterera. També ha manifestat la necessitat d’impulsar definitivament les capacitats logístiques de ”les infraestructures de transport ferroviari”, com el ramal de Vilamalla i la construcció del tercer rail fins a Portbou.

El diputat Marc Vidal ha destacat la importància d’aquest eix ferroviari, tant per al transport públic com de mercaderies, i la necessitat d’acomplir amb les demandes del Manifest de Cotlliure, “que també hem promogut amb diverses iniciatives parlamentàries des d’ICV-EUiA” La coordinadora nacional d’Iniciativa, Dolors Camats, ha reivindicat el paper de les esquerres en l’aplicació de polítiques de promoció del transport públic i la mobilitat sostenible, i la necessitat de millorar el servei amb major freqüència de pas de trens.

Compromís s’ha adherit al Manifest de Cotlliure, signat el 9 de maig d’aquest any per càrrecs electes i organitzacions civils a una i altra banda del Pirineu, amb la voluntat de promoure una veritable coordinació ferroviària dels serveis regionals, i que ajudaria a garantir la cohesió territorial, la protecció ambiental i el dret a la mobilitat de totes les persones sense vehicle privat. Aquest manifest persegueix també afavorir l’ús del tren com actiu turístic donant a conèixer el patrimoni del territori, promovent el turisme costaner i també la memòria històrica. A més de la millora en la coordinació transfronterera, aquest manifest promou també la unificació tarifària i la venda telemàtica, així com l’adaptació als usuaris amb mobilitat reduïda i als usuaris de la bicicleta.