Compromís d’Esquerres denuncia que el govern de Figueres incompleix els acords del ple per evitar els talls de llum, gas i aigua a qui no pot pagar

-Monfort: “Aquesta falta de voluntat o d’agilitat per implantar les mesures que es proposaven exclou dels ajuts moltes persones”-Compromís d’Esquerres exigeix que es posin en marxa els mecanismes acordats per arribar a totes les famílies que ho necessiten, i que es publicitin els ajuts i les partides d’una forma adequada i amb antel.lació suficient

Compromís d’Esquerres per Figueres denuncia que el govern de l’Ajuntament de Figueres no ha acomplert els acords del ple en relació a la lluita contra la pobresa energètica. “Aquesta falta de voluntat o d’agilitat per implantar les mesures que es proposaven exclou dels ajuts moltes persones” assegura el regidor de Compromís d’Esquerres, Xavi Monfort. “No hi ha una mediació dels casos de risc, no existeix un protocol de prevenció, només s’afronta la pobresa quan ja la situació ja és extrema, i amb això es desaprofiten molts recursos i no s’evita la marginalitat a les famílies. A Figueres s’han concedit ajuts per evitar la pobresa energètica a un total de 209 habitatges, tot i que hi ha 2.000 persones que no reben cap prestació, per això des del grup municipal es creu que la relació entre les prestacions d’ajuts i els demandants potencials no s’ajusta a la realitat.

Des de la formació d’esquerres es demanava un protocol dels serveis socials que s’activés paral.lelament a l’avís de tall dels serveis bàsics, “una via de comunicació fluïda amb les companyies que presten els serveis per evitar arribar al punt de tallar-los”, assenyala el regidor. 

La moció, aprovada el 7 d’abril del 2015, també establia uns canals de mediació, un telèfon d’atenció, cursos d’eficiència energètica, i la comunicació entre l’ajuntament i les companyies de serveis “que sospitem que no s’han fet, doncs no ens responen a totes les preguntes que vam fer fa quinze dies”, assegura Monfort, que, afegeix “estarem pendents de que ho compleixin, i en cas contrari valorarem portar-ho al Defensor del Ciutadà quan aquesta figura entri en servei.

Preguntes al govern sobre el compliment dels acords del ple

El dimarts 13 d’octubre, el regidor va adreçar al govern de Marta Felip una sèrie de preguntes referents als acords de ple, i per les respostes donades, “queda clar que no hem avançat en res, no es compleix el que es va aprovar i deixem pel camí molta gent que té necessitats però no té forma d’accedir als ajuts perquè des de l’ajuntament no se li donen facilitats”.
En el mateix escrit, Monfort va demanar quins mecanismes s’havien utilitzat per comunicar als ciutadans i ciutadanes la línia d’ajuts del Fons d’Atenció Solidària que ofereix el Departament d’Empresa i Ocupació. Monfort creu que “no es va comunicar correctament aquesta línia d’ajuts ja que la notícia va ser penjada al web de l’Ajuntament de Figueres el 7 d’octubre i compartida al perfil de Facebook de l’Ajuntament el dia 8 d’octubre. “Si tenim en compte que entre el 7 i el 15 d’octubre -dia que acabava el termini per presentar les sol.licituds- hi havia tres dies no hàbils, només en quedaven cinc per tal d’iniciar el procés de sol.licitud, que a més, havia de comptar amb un certificat dels serveis socials sobre la vulnerabilitat econòmica”.

Per tot això, Monfort afirma que “s’incompleix amb el mandat del ple i exigim que es posin totes les eines i mecanismes perquè aquest hivern ningú pateixi talls de llum, de gas i d’aigua perquè no ho pot pagar”.