Compromís d’Esquerres demana mantenir en bon estat les Basses del Terrisser 

Vergés vol millorar-ne l’ús públic i que es netegi periòdicament l’entorn per evitar l’acumulació de deixalles
Compromís d’Esquerres per Figueres demanarà al govern que actuï per mantenir en bon estat la zona humida de les Basses del Terrisser i el seu entorn, “ja que es troba ple de deixalles, sobretot en la zona d’accés, brossa, cartutxos de caça, bosses de plàstic i runa” afirma el regidor Òscar Vergés. Proposa que s’actuï periòdicament per netejar i recollir els residus escampats, i s’estudiï com impedir l’accés de vehicles perquè no es malmeti l’entorn d’aquest espai natural, recollit a l’Inventari de zones humides de Catalunya. Vergés ha reconegut la feina dels regidors d’ICV Richard Elelman i Xavier Monfort en la protecció d’aquest espai, “que va començar el 2006 quan van entrar la petició a l’Ajuntament”, així com les actuacions que han impulsat posteriorment els regidors Pere Giró i Francesc Cruanyes.

El regidor de Compromís vol que millori l’ús públic que es fa d’aquest espai i de la diversitat i els valors naturals que s’hi troben. Per això proposarà al govern de Figueres que es facin les gestions necessàries amb la Generalitat de Catalunya, implicant l’Incasòl i els departaments de Justícia i Agricultura, per posar calendari a les actuacions que s’han anat proposant des de que van ser protegides. “S’ha demanat que s’elaborin estudis acurats de les basses i els seus valors naturals i paisatgístics, fem-los”, també que s’estudiï la idoneïtat de la regulació com a Zona d’Aprofitament Comú, i la incidència real d'”unes activitats com la caça que comporten bona part de les deixalles que s’hi troben, i això, a més de la seguretat del centre penitenciari, també xoca amb les activitats pedagògiques que s’hi poden realitzar”, lamenta Vergés. Així mateix, veu necessari valorar de nou i calendaritzar les actuacions previstes al Pla Director Urbanístic (PDSUF) per condicionar tota l’àrea des del castell de Sant Ferran fins a les basses del Terrisser, desenvolupant un passeig que encara preveu la restauració de l’aqüeducte damunt de l’AP7. Un altre dels plantejaments que proposen des de Compromís i es coneix que s’han fet consultes, és sobre la necessitat d’aquirir les basses als seus propietaris, “encara que no és una prioritat d’entre totes les actuacions que cal fer”.

Amb motiu del Dia Mundial de les Zones Humides, el passat dijous, 2 de febrer, Compromís ha organitzat avui dissabte, dia 4, una caminada pedagògica des del Castell de Sant Ferran fins a les basses del Terrisser. El biòleg Josep Maria Dacosta ha conduït la caminada, que ha comptat amb més d’una vintena de participants, i ha explicat les característiques geològiques de la plana empordanesa, els valors del paisatge i dels elements naturals, a més d’una explicació històrica i natural de les basses del Terrisser. Dacosta ha detallat també les actuacions que està desenvolupant l’Ajuntament de Figueres al voltant del castell per protegir la silene sennenii, una planta endèmica de l’Empordà.