Compromís d’Esquerres proposa mesures per abaratir i millorar el sanejament de l’aigua a Figueres

DIA MUNDIAL DE L’AIGUA

Compromís d’Esquerres proposa mesures per abaratir i millorar el sanejament de l’aigua a Figueres

  • El regidor Òscar Vergés insisteix que cal evitar que a Figueres es perdi “un de cada quatre litres que potabilitzem
  • Proposaran millores en el rec de parcs i jardins, la implantació de sistemes de separació d’aigües pluvials, i una major sensibilització per evitar l’abocament de residus nocius al clavegueram

Amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, Compromís d’Esquerres per Figueres veu imprescindible que l’ajuntament impulsi mesures d’estalvi i d’eficiència en la gestió i ús de l’aigua. Així mateix, Compromís planteja que s’estudiï incorporar al pressupost les inversions necessàries per reduir i millorar-ne l’aprofitament. En relació a la contractació de la nova fase de depuració per reduir nutrients que s’iniciarà properament a la depuradora de Figueres, el regidor del grup municipal, Òscar Vergés, assegura que “a més d’invertir en infraestructures de sanejament de les aigües residuals urbanes, hem de promoure l’ús eficient en tot el cicle de l’aigua, a nivell públic i privat”. Des de Compromís es considera necessari reflexionar sobre com i per a què consumim l’aigua de boca, i els usos que l’hi donem, però també com la retornem al medi.

Compromís d’Esquerres ha proposat, en aquest mandat i anteriorment des d’ICV, impulsar mesures d’estalvi i d’eficiència en l’ús de l’aigua a Figueres: “l’any passat vam demanar més inversió en la reposició de canonades, ja que perdem un de cada quatre litres que potabilitzem”. També s’ha demanat que es tingui en compte l’ús de l’aigua regenerada, “un cop fetes les obres de millora de la depuradora i conscients de que no es farà la nova fins d’aquí a uns anys”. Vergés ha recordat que han suggerit reiteradament a l’ajuntament millores per prevenir el seu malbaratament i reduir el cost que suposa potabilitzar aigua quan es podria tractar i usar l’aigua del freàtic per al rec dels parcs i jardins, i potser també per al baldeig de carrers, així com recórrer únicament a l’ús d’espècies vegetals autòctones per al verd urbà, la millora dels recs automàtics i l’ús d’aigua regenerada. Per això donaran suport a les iniciatives que suposin la implantació de sistemes de separació d’aigües pluvials, i proposaran noves campanyes informatives i de sensibilització sobre l’abocament de residus nocius al clavegueram. Així mateix, el regidor demana fer especial atenció a l’ús de l’aigua per al baldeig que es proposava en els plecs de clàusules de la nova contracta de residus i neteja viària.

Des de la formació política insisteixen amb la necessitat de mantenir les campanyes informatives i de sensibilització, tant per a l’estalvi “encara que tinguem garantit l’abastament de l’embassament de Darnius”, com per a la depuració de l’aigua que s’ha de tractar abans de tornar al medi, i del problema de les tovalloletes infantils i altres residus que s’aboquen al clavegueram.