Compromís demana que es valori l’ús d’energia renovable al nou contracte de subministrament de FISERSA

  • El regidor d’esquerres vol que el govern de Figueres compleixi els acords del ple, concretament la moció que es va aprovar el juliol de 2016 per la contractació d’empreses cooperatives de subministrament d’energia renovable
  • Proposa refer els plecs de condicions incorporant l’ús d’energies renovables o bé modificant les valoracions perquè ponderi més que l’econòmic

Compromís d’Esquerres ha demanat avui al govern de Figueres que compleixi els acords del ple municipal sobre la contractació d’energia renovable als equipaments i enllumenat públics de la ciutat “també a les empreses que administra, com Figueres de Serveis SA (FISERSA)”. Des de la formació política s’està qüestionant la validesa dels plecs de condicions que vol aprovar FISERSA “perquè no preveu acotar ni ponderar el subministrament de potència elèctrica d’origen renovable al nou contracte per aquest any”, a partir del mes de juliol, sosté el regidor Òscar Vergés. Per això, el representant de la formació al consell d’administració de FISERSA, Emili Santos, proposarà modificar els plecs de condicions per a la contractació d’energia elèctrica, “perquè incorporin el requisit o bé es valori amb una major puntuació l’origen renovable de l’energia”.


El passat mes d’agost el ple de l’Ajuntament de Figueres va aprovar la moció de Compromís d’Esquerres que acordava orientar la nova contractació d’energia elèctrica a través d’un subministrador que comercialitzés energia d’origen renovable i que fos una cooperativa. Aquesta moció va rebre el suport de 19 dels 21 regidors del ple municipal, però s’ha descartat per motius econòmics. En aquest sentit, Vergés ha reclamat que es doni compliment i no es menystinguin ni dilatin les decisions aprovades pel ple municipal. A més considera que incomplir amb la moció restaria credibilitat al govern de Marta Felip, “no només pels pactes polítics d’ara sinó també per incomplir els acords i les decisions que pren el ple municipal”.

Per a Vergés és necessari invertir “amb convicció en la reducció del consum elèctric, i que aquest sigui d’origen renovable”. El regidor assegura que no és suficient la inversió en enllumenat de baix consum i automatismes en alguns equipaments que s’han fet fins ara, i lamenta que la substitució per llums LED de l’enllumenat de la via pública no començarà fins que es resolgui la nova contracta de serveis urbans. En aquesta línia, assenyala que “caldria ser més agosarats en la generació i distribució d’energia a l’àmbit local, mitjançant una cooperativa impulsada per l’ajuntament i que donés cobertura als petits productors

Cobraments indeguts per la potència subministrada

Vergés també ha anunciat que Compromís presentarà, tal i com va fer Olot en Comú fa un mes, una moció per revisar els consums i la potència subministrades per part de les companyies distribuïdores d’energia. Des de Compromís es vol descartar que s’hagi pagat de forma indeguda des de l’any 2001, “i que, com a responsables de la gestió pública, estem obligats a qüestionar, i a resoldre favorablement pels interessos comuns. Si hem pagat de més, la llei ens ampara per reclamar-ho”.

Aquesta moció pretén establir si les companyies han estat cobrant el 100% de la potència contractada i no subministrada, a falta d’aparells de mesura adequats o bé per no haver-ho tingut en compte, i si es comprova que és així, reclamar els imports indegudament facturats. La moció també preveu posar a disposició de comerços i indústries de Figueres un servei d’informació i assessorament.