Compromís d’Esquerres vol una mobilitat “realment sostenible” a Figueres

• Considera que només s’ha centrat en el vehicle privat i en la pacificació parcial del centre urbà, i que no s’ha invertit en el transport públic i la promoció de la bicicleta

• El regidor proposa crear dos eixos prioritaris per a bicicletes i incrementar la flota d’autobusos per cobrir els barris perifèrics

Compromís d’Esquerres per Figueres considera que la implantació de la mobilitat sostenible a Figueres és insuficient, i que no s’ha actuat en la línia que marquen els plans de mobilitat de la ciutat. El regidor de Compromís, Òscar Vergés, afirma que els darrers governs de la ciutat s’han centrat “exclusivament a pacificar el centre urbà, pensant només en el vehicle privat“. En aquest sentit, Vergés creu que “la política de mobilitat avança coixa, perquè ha deixat de banda el transport públic i la bicicleta“.

Per a Vergés, a Figueres no hi ha hagut inversions ni actuacions significatives per millorar el transport públic col·lectiu, “disposem de pocs autobusos urbans, un més que fa deu anys, tenim recorreguts llargs i una baixa freqüència de pas“. De la mateixa manera, tampoc veu que s’aposti per promoure l’ús de la bicicleta i altres mitjans no contaminants, mesures que estan incloses als plans de mobilitat i considerades prioritàries. “No entenem com s’ha pogut anul·lar qualsevol inversió en el transport públic i en la bicicleta. A Figueres encara hi ha poca gent que es mogui en bicicleta dins de la ciutat, perquè es percep inseguretat per circular entre els vehicles motoritzats“. Vergés considera que compartir l’espai no és una solució vàlida, sinó “poc compromesa i que condemna els ciclistes al perill permanent o a renunciar a desplaçar-se en bicicleta“. En conseqüència, els nous usuaris de la bicicleta circulen per les voreres, on se senten més segurs que a la calçada.

A més, ha recordat que gran part de la xarxa de carrils bici es troba fora de la ciutat i que la xarxa de transport públic no millora. Tot i això, des de Compromís es veu adequada la implantació de mesures de pacificació del trànsit al centre de la ciutat, però insuficient per als barris.

Compromís d’Esquerres espera que des del govern s’iniciï en breu el debat de la mobilitat sostenible amb una base participativa de la ciutadania, a l’hora de decidir sobre noves mesures. Un cop es convoqui la comissió de mobilitat de l’ajuntament, des del grup municipal es defensarà la creació de dos eixos viaris amb prioritat per a les bicicletes, per tal de cobrir la ciutat d’est a oest i de nord a sud. En aquest sentit Vergés assegura que no és necessària una gran inversió, i que també és una mesura per pacificar alguns trams de la ciutat, però sobretot “per donar seguretat d’un a altre costat de la ciutat a aquelles persones que volen desplaçar-se en bicicleta i avui encara no s’atreveixen“.

El regidor de Compromís ha valorat les activitats de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Vergés assegura que ha vist una bona acollida entre els figuerencs que es van acostar i passejar pel carrer Ample, que ha estat tancat al trànsit el darrer divendres i dissabte. Així mateix, ha agraït la feina realitzada i la predisposició de l’ajuntament per fer més difusió i activitats en properes edicions.

25 de setembre de 2017