Volem que Figueres s’impliqui activament en l’eradicació dels plàstics lleugers

3 DE JULIOL, DIA INTERNACIONAL SENSE BOSSES DE PLÀSTIC

Compromís d’Esquerres vol que Figueres s’impliqui activament en l’eradicació dels plàstics lleugers

• L’agrupació local regala 400 bosses de cotó orgànic al mercat de fruita i verdura per conscienciar i promoure alternatives a les bosses de nanses d’un sol ús

• Proposarà modificar les ordenances fiscals perquè es bonifiqui la implantació d’alternatives i altres mesures de reducció a la taxa d’escombraries

Compromís d’Esquerres per Figueres ha reivindicat avui la implicació directa de l’ajuntament en la cerca d’alternatives a les bosses de plàstic d’un sol ús que es distribueixen a la ciutat. En el Dia Internacional sense bosses de plàstic, han instal.lat un punt informatiu a la plaça Catalunya, on han informat la gent que s’hiacostava i han distribuït gratuïtament més de 400 bosses de cotó orgànic amb el missatge “0 % plàstic”. També han muntat, gràcies a la col·laboració de Fabricants de Futur un petit taller de joguines i objectes diversos.

Des de la formació lamenten que el govern no ha mostrat cap interès per gestionar el problema ambiental de les bosses de plàstic d’un sol ús, dins del seu àmbit de competències. Afegeixen ques’ha limitat a seguir, sense aportar res de nou, les normatives de gestió de residus. El portaveu de Compromís, Òscar Vergés, sosté que Figueres té una gran responsabilitat en la distribució d’aquest tipus de residu a nivell comarcal: “els mercats oberts i els establiments comercials, sobre tot les grans superfícies són distribuïdors directes de milers de bosses de plàstic cada dia”. Reconeix que s’han produït avenços, per iniciativa pròpia d’alguns sectors minoritaris, i també d’alguna gran superfície amb alternatives reutilitzables i materials biodegradables. “Però no és suficient fer pagar la bossa, i tot i que seria convenient prohibir-les totalment, des de l’ajuntament es podria proposar en positiu, i incentivar la implantació d’aquestes alternatives a un producte altament contaminant”.

Compromís d’Esquerres proposarà modificar les ordenances fiscals perquè es bonifiqui tant la implantació d’alternatives, amb una reducció de la taxa d’escombraries en funció dels residus que es generin, com l’adopció d’altres mesures que vagin en la línia de reduir la seva generació i millorar-ne la gestió. Vergés considera “injust que qui més col·labora amb el reciclatge o amb la reducció de la generació d’escombraries pagui el mateix que qui no separa, i també amb la distribució de bosses de plàstic com dels embolcalls”.

Des de Compromís recorden que van acordar amb el govern dos punts relatius als residus i la neteja viària: “vam incloure les campanyes de sensibilització sobre la correcta gestió dels residus urbans al nou plec del contracte d’escombraries, i enguany s’ha incorporat una partida de 20.000€ al pressupost per reforçar aquestes campanyes, directament des de l’ajuntament”. Vergés creu que és imprescindible millorar en matèria de prevenció i gestió“si no volem pagar molt més que la majoria de municipis de Catalunya per la brossa que generem i que, per ara, separem només al 20%. És lamentable la deixadesa dels darrers governs”