Compromís porta al ple de Figueres un pacte per la convivència i el civisme

  • Vol impulsar, a través d’una moció, el debat i la presa de decisions sobre la neteja, els residus i la seguretat a l’espai públic, implicant la ciutadania també en la supervisió i el seguiment de les actuacions

  • Vergés considera inaplaçable aquest debat “que no pot esperar ni al canvi de govern ni a que es desenvolupin els consells de districte”

Compromís d’Esquerres per Figueres – Entesa portarà al proper ple municipal, del mes de setembre, una moció que proposa establir un pacte local per la convivència a la ciutat de Figueres i promoure el civisme, sobretot amb aquells temes que generen més queixes: brutícia, deixalles, seguretat i manteniment de l’espai públic. Aquesta moció, que es va presentar al mes d’agost, va quedar damunt la taula en la junta de portaveus, prèvia al ple municipal, davant les reticències del govern.

Aleshores, el regidor Òscar Vergés va demanar -al govern- que donés arguments i dades “que justifiquessin que Figueres no necessita debatre i impulsar un pacte local per la convivència”. En no haver obtingut cap resposta “continuem endavant, amb el contingut tal qual es presenta, sempre i quan altres grups no vulguin fer-hi aportacions per obtenir un millor pacte que pugui aprovar el ple municipal dijous que ve”, assegura Vergés, “i que s’impulsi de forma immediata si s’aprova”, un fet que considera inaplaçable “i que no pot esperar ni al canvi de govern ni a que es desenvolupin els consells de districte”.

Vergés explica que, amb aquesta moció, des de Compromís pretenen portar al ple municipal un debat creixent i cada vegada més negatiu amb la gestió municipal: la pèrdua de qualitat de vida a Figueres i la degradació de la convivència al carrer. “Avui, a Figueres es donen situacions conflictives, pròpies de compartir l’espai i fer-ne ús massa sovint de forma inadequada. Ja sigui perquè no hi ha capacitat de fer complir les ordenances o perquè no es fan campanyes de sensibilització sobre la convivència, o no es fan de la forma adequada”. En aquest sentit, a la moció es demana que es revisi i actualitzi l’ordenança de convivència ciutadana i s’impulsi un pla d’actuacions per al seu compliment.

A més, també proposa que aquesta comissió -o l’òrgan existent que es pugui vehicular en aquest sentit- vagi lligada a la implantació dels nous serveis de recollida de residus i de neteja viària, per fer-ne seguiment i impulsant millores, conjuntament amb tècnics i polítics. “Aquesta comissió hauria d’estar oberta a altres assumptes relatius a la convivència i a l’espai públic, com la seguretat, i que avui dia no afrontem des d’una perspectiva ciutadana sinó tècnica i política únicament”, afegeix Vergés.

31 d’agost de 2018